Etiketler

4 Şubat 2014 Salı

OY KULLANMAK VE MATEMATİKSEL DÜŞÜNMEK



Biliyorsunuz, 30 Mart 2014 tarihinde Türkiye genelinde yerel seçimler yapılacak. Geçtiğimiz günlerde Yüksek Seçim Kurulu başkanı ülke içinde ki seçmen sayısını 52 milyon 721 bin 589 olarak açıkladı.
Son yıllarda kırsal kesimdeki insanlar kadar olmasa da büyük şehirlerde yaşayan insanlar da siyasetle eskisinden daha fazla ilgilenmeye başladılar. Çünkü ülkenin içinden geçtiği süreç, siyasi gerilimlerin toplumsal yaşama, iş hayatına ve ekonomiye etkisi insanları kaçınılmaz olarak bir siyasi bilinç edinmeye itiyor. Büyüklerimizin Anadolu’da kırsal kesimde yaşayan vatandaşlarımız ile ilgili söylediklerinin aksine büyük şehirlerdeki insanlar da tıpkı 1980 öncesinde olduğu gibi bir siyasi uyanış, oy kullanma hakkının kutsallığının bilincine varma süreci yaşıyorlar. Hemen herkes işyerinde, yolda, özellikle de sosyal medya araçları üzerinden siyaset yapmaya başladı. Bu önemli bir gelişme. Çünkü demokrasinin vazgeçilmez şartı, demokrasi kültürüne sahip olan ve ona sahip çıkan vatandaşlardır.
Sevindirici olan, takip edebildiğim kadarı ile 30 Mart 2014 Yerel Seçimleri’nde insanlar mutlaka oy kullanmaları gerektiğinin bilincindeler. Bunu sanırım sizler de kendi gözlemleriniz ile onaylayacaksınız. İnsanlar sandık seçmen listelerini internette çeşitli siyasi partilerin verdikleri linkler aracılığı ile kontrol ediyorlar. Hatta bununla da yetinmeyip ya bizzat kendileri veya yakınları muhtarlıklarda asılı olan sandık seçmen listelerinde isimlerini bulmaya gidiyorlar. Daha önceki senelerde oy kullanmadığını bildiğim hatta oy kullansa bile boş ya da geçersiz oy attıklarını söyleyen insanların bu seçimlerde mutlaka oy kullanacaklarını dile getirmeleri önemli bir gelişmedir. Görünen o ki insanlar bu seçimleri sanki bir genel seçim yapılıyormuş gibi ciddiye almaktalar. Bunda da hiç haksız değiller.
Bu yerel seçimlerde oy kullanmak çok önemlidir. Oy kullanmayan insanlar çoğunlukla oy vermeye değer bir siyasi parti olmadığını öne sürmekte, hepsinin birbirinin aynı olduğunu iddia etmektedirler. Oysa ki her ne olursa olsun, her insanın düşünce yapısına (ama az, ama çok) yakın bir siyasi parti, asgari müştereklerde onay verebileceği bir siyasi parti mutlaka vardır. Ve matematiksel gerçek, oy kullanmayan insanın, mevcut seçim sisteminin de etkisi ile belki de oy vermediği partiler arasından kendisine en uzak politikaları temsil eden siyasi partinin iktidara gelmesine katkıda bulunduğudur. Son genel seçimlerde sadece oy kullanmayanların sayısı 6 milyon 451 bin 267’dir. Geçersiz oyların sayısı ise 970 bin 242’dir. Yani yaklaşık 7,5 milyon seçmen, başka bir deyişle toplam seçmen sayısının neredeyse 15%’i (son genel seçimlerde toplam seçmen sayısı 50 milyon 189 bin 930 idi).
Bildiğiniz gibi iktidar partisinin 50% söylemi var çünkü son genel seçimlerde oyların 49,8%’ini aldıklarını tekrar edip duruyorlar. Yanlıştır. Matematik açıdan yanlıştır. Tamamen siyasi bir propaganda amacı ile bu 50% söylemini tekrar edip durmaktadırlar. Aslında GEÇERLİ OYLARIN 49,8%’ini almışlardır. TOPLAM SEÇMEN SAYISININ 42,5%’ini almıştır iktidar partisi. Spekülasyona gerek yok ama bir çok kişi oy kullanmayan kişilerin büyük çoğunluğunun iktidar partisinin seçmeni olmadıklarını iddia etmekte, buna inanmaktadır. Eğer bu oy kullanmayan seçmenler diğer siyasi partilere oy vermiş olsalardı şu an iktidar olan parti belki tek başına iktidar olamayacaktı. İktidar olsa bile bugünkü ezici parlamento çoğunluğuna sahip olamayacaktı.
Bu bilgileri paylaştıktan sonra kafalarda oluşan mesaj açık ve net olmalıdır. Her ne olursa olsun, insanlar seçimlerde mutlaka oy kullanmalılardır.
Söz konusu olan yerel seçimler olduğu için de yine matematik düşünmek gerekir. Bunun için şu soruların cevapları konusunda bireyin net olması gerekmektedir.
Hangi partiyi destekliyorsun?
Hangi partinin kazanmasını kesinlikle istemiyorsun?
Kazanmasını istemediğin partinin karşısındaki en güçlü parti hangisi?
Yerel seçimler, genel seçimlerden farklıdır. İnsanlar yaşadıkları ili ve ilçeyi 4 yıl süre ile yönetecek kişiyi seçerler. Partizan düşünceler genellikle ikinci plana itilir. Bu seçimlerde de böyle olması gerektiğine inanıyorum. Kendi adıma yapacağım şeyi söyleyeyim.
Desteklediğim siyasi partinin yaşadığım ilde ve ilçede belediye seçimlerini kazanması mevcut siyasi ortamda imkansız. Bunu rahatlıkla görebiliyorum.
Ancak yaşadığım ili ve ilçeyi yöneten belediye başkanları aynı siyasi partiden ve ben bu siyasi partinin bir kez daha yaşadığım il ve ilçede seçimleri kazanmalarını istemiyorum. Öyle ise matematik düşünmeliyim, ben de öyle yapacağım. Kazanmasını istemediğim siyasi partinin karşısındaki en güçlü siyasi partinin hem il ve hem de ilçe belediye başkan adaylarına oy vereceğim. Kendi partime olan desteğimi de il genel meclisi ve ilçe belediye meclisi üyelikleri seçimlerinde onun il genel meclisi ve belediye meclisi adaylarına oy vererek göstereceğim.
Yapacağım bu oy kullanma şeklinin de matematiksel bir gerçeklik olduğunu düşünüyor ve inanıyorum.
Matematik sosyal bilimler gibi değildir.
Her zaman 2 kere 2, 4’e eşittir değerli dostlar.
Mutlaka oy kullanın.

ÇETİN TAŞ



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder