“ISPANAK
KÖKÜ TURŞUSU”'nu Bilge Google'a sorduğumda bana 45.900 adet sonuç buldu. Doğal
olarak, geleneksel tembelliğimle sadece ilk sayfada verilen 10 adet tarifi
inceledim. Ancak evimizin ağız tadına uygun bir tarif bulamadım. Çünkü
tariflerin hepsinde kökler haşlanarak yapılıyordu turşu. Biz ise turşuyu hangi
tür olursa olsun kütür kütür severiz.
Ispanak
zaten çok kolay pişebilen bir sebzedir. Dolayısıyla turşusu yapılırken
kaynatmaya ihtiyaç olmadığını düşünerek işe giriştim. Kum işi başa bela
diyenler, benim gibi az kumlu market köklerini tercih edebilir. Üzerinde kum
kalmadığından emin olduktan sonra kökleri kaynamaya yakın olan, ama parmağınızı
soktuğunuzda bir kaç saniye tutabildiğiniz suyun içine atın. Sonra alıp alıp
kavanozun içine tıkın. Sarımsak koymayı unutmayın. Aralara serpiştirin onları.
Kavanozlarınız tepeleme dolunca sıra işin zevkli kısmına gelir: Salamuranın
hazırlanması.
Salamuranın
içeriği için yine internette binlerce tarif bulabilirsiniz. Ben zaman içinde
deneyerek bulduğum ve damak tadımıza en uygun olan karışımı vereceğim. 1 lt su
için; 1.5 çorba kaşığı iri salamura tuzu, 1 çorba kaşığı toz şeker ve bir çay
bardağı sirke. Bunların hepsini güzelce karıştırıp eritin. Sıcak suya
koyarsanız karıştırma süresi azalır. Ama soğuk suda yapın bence; hem güzel bir
egzersiz olur, hem de soğumasını beklemek zorunda kalmazsınız :)
Bundan
sonrası klasik turşu yapım süreci, zaten neresi değildi ki. Suyu kavanozlara
doldurun ve ağızlarını sıkıca kapatarak güneş görmeyen bir yerde saklayın.
Benimkiler 10 gün içinde yenebilir hale geldi.
Pazar
günü boş vakti olanlar için denemeye değer. Afiyet olsun!
Ya canım çekti, ben de deneyeyim.
YanıtlaSilTeşekkürler.