Etiketler

19 Mart 2014 Çarşamba

18 MART ÇANAKKALE ZAFERİ



28 Haziran 1914 tarihinde Saraybosna’ da gerçekleştirilen suikast 1. Dünya Savaşı’nın başlangıcı olarak kabul edilmektedir.  4 ay sonra, 3 Kasım 1914’te İngiliz ve Fransız donanmalarının Çanakkale’nin dış tabyalarını bombalamaları aslında İtilaf Devletleri’nin niyetini açığa koymaktaydı. Belli ki planlarını Çanakkale’yi ele geçirmek, böylece Osmanlı’yı pes ettirmek ve müttefik Rusya’ya her türlü silah ve diğer lojistik yardımı yapmak üzerine kurmuşlardı.
Bunu gösteren en önemli ip ucu, Osmanlı Devleti henüz savaşa girmediği halde savaştan çok önce İngiltere’ye sipariş edilen ve bedelinin tamamı ödenen Sultan Osman ve Reşadiye isimli gemilere İngilizlerin 3 Ağustos 1914’te el koymalarıdır. Çünkü Osmanlı Devleti‘nin 1. Dünya Savaşı’na girmesi çok daha sonra, 1 Kasım 1914 tarihinde, hepimizin bildiği gibi Osmanlı bayrağı çekilmiş olan Alman gemileri Goeben ve Breslau’nun Rus Limanları’na ateş açmaları ile olmuştur. Zaten bu Alman gemilerinin boğazlardan geçerek Osmanlı Donanması’na katılmalarının hemen ardından, 27 Eylül 1914 tarihinde müttefik donanması tarafından Boğazlar abluka altına alındı.
13 Aralık 1914 tarihinde Çanakkale Boğazı’nı savunma görevini yürüten Mesudiye zırhlısı, İngiliz B-11 denizaltısından atılan torpido ile batırıldı.
İngiliz Amiral Carden’ın Churchill’in talimatı üzerine hazırladığı Çanakkale’yi geçme planı 13 Ocak 1915’te Savaş Komitesi tarafından onaylandı.
19 Şubat 1915’te müttefik donanması Boğaz’ın dış tabyalarını bombalamaya başladı.
25 Şubat’ta Atatürk komutasındaki 19. Tümen Eceabat’a nakledildi.
7 ve 8 Mart 1915 tarihi çok önemlidir çünkü 7 Mart’ı 8 Mart’a bağlayan gece, Nusret mayın gemisi her türlü riski göze alarak düşman donanmasının burnunun dibine, Akyarlar’a 26 eski tip mayını bırakır. Operasyon sırasında bu görevden 2 gün önce kalp krizi geçiren fakat sağlığı nedeniyle görevini başkasına terk etmesi yönündeki telkinleri reddeden Tophaneli Yüzbaşı Hakkı bey ne yazık ki şehit olmuştur. Operasyonun tek şehidi Hakkı bey olmuştur.
10 gün sonra müttefik donanması saldırıya geçtiğinde patlama sesleri ardı ardına Boğaz’ın iki yakasında yankılanmaya başladı. Hem 19. Tümen’e bağlı topçular ve hem de Nusret’in 10 gün önce döşemiş olduğu mayınlar ardı ardına müttefik donanmasının böğründe patlıyorlardı.
Önce 639 kişilik mürettebatı ile Bouve Çanakkale’nin sularına gömüldü. Ardından Irresistible ve Ocean da Bouve ile aynı sonu yaşadı. Boğazın sularına gömüldü.  Inflexible, Gouva ve Suffen’de çok ağır yaralar aldı. Müttefik donanmasının anlı şanlı 3 gemisinin batması ve 3 gemisinin ağır yaralar alması sonucu Türk askeri çok büyük bir zafer kazandı. Yenilmez olduğu düşünülen müttefik donanması Türk topçusu ve Nusret mayın gemisi tarafından çok ağır yenilgiye uğratıldı. 
O dönemin Fransız başbakanı 18 Mart 1915 Çanakkale Deniz Zaferi’nin savaşı en az 2 yıl uzattığını ve milyonlarca insan ve çok büyük miktarda maddi kayba neden olduğunu söylemiştir.

Tophaneli Yüzbaşı Hakkı bey ve tüm şehitlerimizi saygı ile anıyoruz.
Yararlanılan kaynaklar:

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder